
Kore yemeği (Hansik), geleneksel Kore yemeklerini veya Kore tariflerini kullanarak yapıldıkları için Korelileşen yemekleri ifade eder. Genellikle beyaz pirinç, et ve sebzelerle yapılan 3-4 çeşit meze ve çorbadan oluşan masa düzenlemesini temel alır, fakat bayramlarda veya özel günlerde nengmyeon, samgyetang ve jeon vs. de yenir. Siyah ddokbokki, kimbap ve samgyeopsal gibi popüler Kore yemekleri öğünlerin yerini de alabilir.
.jpg)
Kimchi
Kore’nin en temel fermente yiyeceği olarak Çin lahanası, Çin turbu vs.nin tuzlu suda bekletilmesinden ardından gochutgaru (bir çeşit Kore acılı pul biberi), sarımsak, yeşil soğan vs. ile baharatlandırıp tat katılarak fermente edilir. Malzemelere göre, lahana kimchisi, turp kimchisi, salatalık kimchisi, su kimcisi gibi çeşitli türleri vardır.

Bibimbap
Pilava et ve sebzelerle çeşitli soslar katılıp karıştırılarak yenir. Sadece pilav, temel mezeler ve gochujang (Kore usulü acılı biber salçası) varsa evde kolayca yapılabildiği için popülerdir. Sıradan bibimbap ve Dolsot adı verilen sıcak taş kaplarda yapılan dolsot bibimbap vardır.
.jpg)
Samgyetang
Tavuğun içine yapışkan pirinç, ginseng, kestane vs. konularak fokur fokur kaynatılarak yapılan bir yemektir. Bu yemeği, yaz döneminde yediklerinde kendilerine enerji vereceğini düşünen pek çok Koreli vardır. Benzer tavuk yemekleri olarak jjimdalk(çeşitli soslarla marine edilmiş sebzelerle yapılan tavuk yemeği) ve dalkhanmari(tavuğun soğan ve patates tarzı sebzelerle pişirildiği bir çeşit yemek) de vardır.

Bulgogi
Sosla marine edilmiş sığır ya da domuz etinin sebze, mantar vs. karıştırılarak ateşte pişirilmesi ile yapılan yemektir. Sos olarak soya sosu, nişasta şurubu vs. kullanılır. Hem tatlı hem de tuzlu bir tadı vardır. Bazı Koreliler bulgogiyi naengmyeon(soğuk erişte) ile birlikte de yer.
.jpg)
Japchae
Havuç, kırmızı biber ve kulak mantarı gibi sebzelerle etin küçük küçük kesilip kaynatılmış Çin eriştesi ile soya sosu katıp karıştırılmasıyla yapılan yemektir. Pişirme süreci biraz zahmetli bir yemek olduğundan Kore’de genelde bayram ya da doğum günü gibi özel günlerde yapılır.
.jpg)
Ddokbokki
Pirinç keki ve balık keki, sebze, gochujang gibi soslarla et suyu döküp kaynatılarak yapılır. En ünlü ddokbokki, gochujang kullanılarak yapılan kırmızı ddokbokkidir. Sosa göre soya sosu, köri, jjajang sosu, kremalı ddokbbokki de vardır.
.jpg)
Tavuk
Tavuğun una bulanarak kızartılmasıyla yapılan kızartılmış tavuk, en temel yemeklerdendir. Burada gochujang veya nişasta şurubu, sarımsak gibi soslara kaplanarak yapılan Yangnyeom tavuğu; Kore tarzı tavuk yemeğini temsil eden menüdür. Bunun dışında da soya sosu, sarımsak, yeşil soğan vs. gibi malzemeler kullanılan çok çeşitli tavuk yemekleri vardır.
.jpg)
Samgyeopsal Kavurması
Domuz etini ızgara veya kömür ateşinde kavrulmasıyla yapılan yemektir. Samgyeopsal denen isim domuzun yağı ve etinin üç tabakalı gibi görünmesinden gelir, fakat son zamanlarda kesim şekline bağlı olarak ince ince kesilen Daepae samgyeopsal, kesim izi bırakan eti yumuşak yapan Beoljib samgyeopsal, domuz etinin kat kat olduğu ogyeopsal da çıkmıştır.

Jeon
Malzemelerin ince ince doğranarak unla karıştırılıp tavada pişirilmesiyle yapılan yemektir. Maş fasulyesi tozuna baharatlı sebzeler ve etin katılıp kızartıldığı maş fasulyesi mücveri (bindaeddok) ve una yeşil soğan koyup kızartılan pajeon, kimchi’nin küçük küçük kesilip kızartıldığı kimchi mücveri (kimchibuchimgae) vs. popülerdir. İçinin sakız gibi çiğnemeye uygun dışının ise yer yer kıtır kıtır olması en ünlü özelliğidir ve alkole yakıştığı için sık sık alkolle birlikte tüketilir.
Kore’nin, coğrafi özelliklerine bağlı olarak değişen güçlü bir “yemek kişiliği” vardır. Ttokbokki ve jjajangmyeon gibi ülke çapında tüketilen yemekler de bölgesine göre tarif ve malzemeler açısından birbirinden farklılaşır. Kuzeyde yer alan Seul, Gyeonggi Bölgesi’nin yemekleri hafif ve sadeyken, daha güneydeki Jeollanam ve Jeju gibi bölgelere gidildikçe baharat tadı baskınlaşır ve kendine özgü malzemelerin kullanıldığı yemekler fazlalaşır. Dağıtımın gelişmesiyle birlikte, günümüz Koresinde her bölgeye özgü yemekler lokasyondan bağımsız olarak tadılabilmektedir ancak özgün tatları bizzat deneyimlemek için söz konusu bölgelere gastronomik seyahate çıkan pek çok Koreli de mevcut.
Chungcheong Bölgesi
Danyang ssogari maeuntang* (acılı mandalina balığı güveci), Chungju kkwong-yoli* (sülün yemeği), Cheonan hodu gwaja* (cevizli atıştırmalık), Dangjin ggot gaejang* (yengeç güveci), Seosan eolguljeot* (acılı istiridye), vb. Chungcheong-do, dağlık bir bölge olan Chungcheongbuk-do ile batı kıyı bölgesi olan Chungcheongnam-do'nun coğrafi özelliklerinden dolayı farklı bir yemek yelpazesine sahiptir. İç kısımdaki Chungbuk'ta tatlı su balıklı ve sebzeli yemekler gelişmişken, batı kıyılara yakın Chungnam’da ise istiridye ve yengeç gibi deniz ürünleriyle yapılan yemekler bol miktardadır. Cheonan’ın meşhur cevizli atıştırmalığı (hodu-gwaja), ülkenin sokaklarında sıklıkla görülecek derecede Kore'nin bilinen bir yiyeceği haline gelmiştir.
.jpg)
Jeolla Bölgesi
Jeonju bibimbap, Damyang tteokgalbi, Naju gomtang* (kemik çorbası), Yeosu gat kimchi, Gwangyang bulgogi, vb. Jeolla-do; su, hayvancılık ve tahıl ürünleri gibi malzemeler yönünden eşit derecede zengin olup farklı yemek çeşitlerine sahiptir ve lezzet yönünden muhteşemdir. Vatoz balığı, bibimbap ve soya soslu yengeç gibi Korelilerin bilhassa tercih ettikleri yiyecekler Jeolla-do'da doğmuştur. Bununla birlikte Jeolla-do’ya ılıman iklim hakim olduğundan fermente yiyecekler de gelişmiştir. Özellikle sos ve baharat tadı müthiş olan Kore'nin en popüler yemeklerinden tteokbokki sosunda da burada hazırlanan Sunchang gochujangı sık kullanır.
.jpg)
Gangwon Bölgesi
Chuncheon dakgalbi* (tavuk kaburga), Sokcho squid sundae* (kalamar dolması), Pyeongchang osam bulgogi* (kalamar ve domuz etli sote), Hoengseong Kore sığırı eti, Jeongseon gondrenamulbap* (kurutulmuş Kore devedikeni yapraklı pilav) vb. Gangwon-do'nun yemekleri, dağlık ve kıyı bölgelerine göre ayrılır ve bu bölgelerin kendine has renkleri vardır. Dağlık bölgelerde patates, karabuğday, mısır gibi mahsüllerle yapılan sade yemekler çoğunlukta olup, kıyı bölgelerde ise kömür balığı, kalamar ve deniz yosunu gibi su ürünleri kullanılarak yapılan kendine has tat ve dokuya sahip yemekler çoğunluktadır. Ayrıca, Hoengseong ve Pyeongchang gibi, pek çok hayvan çiftliği olduğu için Kore sığırı etli ve domuz etli yemeklerin geliştiği yerler de bulunmaktadır.
.jpg)
Gyeongsangbuk Bölgesi
Masan agwi-jjim* (buğulanmış acılı fener balığı), Yeongdeok daegae* (kar yengeç), Andong jjimdak* (buğulanmış tavuk), Daegu makchang* (sığır bağırsağı), Busan dwaeji gukbap* (domuz etli çorba) vb. Gyeongsang-do'da deniz ürünleri ve tarım ürünleri gibi yerel mahsüllerin kullanıldığı yemeklerin bölgeye özgü yemekler olarak geliştiği durumlar yaygındır. Özellikle Yeongdeok kar yengeç, Andong jjimdak ve tuzlanmış uskumru, diğer bölgelerde erişilmesi zor olan orijinal tatlara sahiptir, bu nedenle diğer bölgelerden sipariş edilecek kadar popülerdirler. Ancak, Busan örneğinde, yabancı ülkelerle sık sık malzeme alışverişi yapılması ve Kore Savaşı sırasında birçok mülteciyi barındırması gibi tarihi bir arka plandan ötürü, domuz etli çorba, buğday eriştesi ve sade sokak yemekleri gelişmiştir.

Jeju Bölgesi
Heuk dwaeji* (kavrulmuş siyah domuz eti), gogi-guksu* (etli erişte), omegi pirinç keki, kalchi* (ızgara kalamar), salgassum* (körfez yosunu) çorbası, okdom* (ızgara ahtapot), jeonbokjuk* (deniz kulağı lapası). Kore'nin en büyük adası olan Jeju Adası, kıyıda yakalanan sıra dışı balıklar da dahil olmak üzere deniz ürünleri açısından zengindir. Bu sebeple ızgara kın balığı ve mercan balığı gibi balık yemekleri ve sargassum çorbası gibi deniz yosunu kullanılan birçok yemek çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca pirinç yerine, arpa, karabuğday ve soya fasulyesi gibi tahıllar kullanılarak kalguksu, bingtteok ve omegitteok hazırlanır ve yenir. Sakız gibi dokusuyla, kalın kalın dilimlenip ızgara yapılan beş katlı siyah domuz ızgarası ve mandalinası da ünlüdür.

Seul
Heuk dwaeji* (kavrulmuş siyah domuz eti), gogi-guksu* (etli erişte), omegi pirinç keki, kalchi* (ızgara kalamar), salgassum* (körfez yosunu) çorbası, okdom* (ızgara ahtapot), jeonbokjuk* (deniz kulağı lapası). Kore'nin en büyük adası olan Jeju Adası, kıyıda yakalanan sıra dışı balıklar da dahil olmak üzere deniz ürünleri açısından zengindir. Bu sebeple ızgara kın balığı ve mercan balığı gibi balık yemekleri ve sargassum çorbası gibi deniz yosunu kullanılan birçok yemek çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca pirinç yerine, arpa, karabuğday ve soya fasulyesi gibi tahıllar kullanılarak kalguksu, bingtteok ve omegitteok hazırlanır ve yenir. Sakız gibi dokusuyla, kalın kalın dilimlenip ızgara yapılan beş katlı siyah domuz ızgarası ve mandalinası da ünlüdür.

Gyeonggi Bölgesi
Suwon galbi* (kaburga), Uijeongbu budaejjigae* (sosisli güveç), Icheon ssalbap jeongsik* (pilavlı set menü), Incheon jjajangmyeon, Anseong someori gukbap* (sığır kelle çorbası) vb. Gyeonggi-do'nun, her bir bölgesinin tarihi ve coğrafi özgünlüğüyle meydana getirdiği yiyecekler, bölgeyi temsil eden yemekler olarak şekillenmiştir. Örnekler arasında; 19. yüzyılda Incheon Limanı'nın açılması ile Çinli ziyaretçilerin artışından doğan Incheon jjajangmyeon, civardaki Kore-ABD Üssü’ne tedarik edilen malzemelerden yapılan Uijeongbu budaejjigae ve Joseonlu sığır tüccarları sayesinde ortaya çıkan Suwon wanggalbi sayılabilir.


Geleneksel Pazarlar ve Sokak Yemekleri
Kore sokak yemeklerine bakıldığında Kore'nin atıştırmalık eğilimleri görülebilir. Geçmişte tteokbokki ve bungeoppang gibi geleneksel hamur işi atıştırmalıklar popülerken son zamanlarda makaron ve waffle gibi tatlılardan çöp şiş, tost ve mantı gibi basit yiyeceklere kadar çeşitlilik kazanmıştır. Sokak yemeklerine çoğunlukla yerel geleneksel pazarlarda ve üniversitelerin çevresindeki Rodeo Caddesi olarak adlandırılan ana caddelerde denk gelinebilir.
Seul Gwangjang Pazarı: Seul'deki Jongno 5-ga İstasyonu'nda bulunan bu geleneksel pazar, yemek sokağı ve hanbok dükkanları ile ünlüdür. Popüler yemekler arasında yukhoe bibimbap, bindae-tteok, vs. yer alır. Hafta sonları turistlerin akın etmesiyle dolup taşar.
Suwon Nammun Pazarı: Suwon'daki Paldalmun Kapısı'nın önündeki 9 geleneksel pazarı bir araya getiren birleşik bir pazar olup her kısmı belli alanlara yönelik ürün satışı ile farklı bir havaya sahiptir. Jidong Pazarı’nda çok sayıda sundae kasabası ve yiyecek bulunurken, Halk Pazarı ve Yeongdong Pazarı’nda birçok giyim mağazası bulunur. 14 adet tavukçu dükkanının toplandığı “tavuk sokağı”nı da Nammun Pazarı’nda görebilirsiniz.
Busan Changseon-dong Yemek Sokağı: Busan Uluslararası Pazarı'nın bitişiğindeki Changseon-dong Yemek Sokağı, bibim dangmyeon, tofu torbası ve tohum hotteok'u ile ünlüdür. Ayrıca büyük bir pazar olan Jagalchi Pazarı ile Busan'ın en meşhur gece pazarı olan Bupyeong Kkangtong Pazarı ve gençlerin uğrak yeri olan Nampo-dong Yemek Sokağı birbirine yakın olduğu için yürüyerek keyifli bir gurme turu gerçekleştirebilirsiniz.


Gyeongju Seongdong Pazarı: Jungang Pazarı ile birlikte Gyeongju'nun iki büyük geleneksel pazarından biri olarak kabul edilir. Ağırlıklı olarak gıda malzemesi satılmaktadır. Burada Kore ev yemeği lezzetlerinin tadına bakabileceğiniz Kore yemeği büfe kasabası olup, damak zevkinize göre meze seçip tadabilirsiniz. Jungang Pazarı’na ve Gyeongjulu gençler arasında popüler bir yer olan Hwangnidan Yolu’na da yakındır.
Cheonan Namsan-Jungang Pazarı: Cheonan İstasyonu'nun 3. Çıkışı yönünde yer alan bu büyük geleneksel pazar; Bağımsızlık Anıtı, Byeongcheon Sundae Sokağı ve Minarit Yolu Mural Köyü gibi popüler turistik yerlere yakındır, bu nedenle turistlerin uğrak yeridir. Cheonan'a has Byeongcheon sundae, cevizli kurabiye ve Cheonan armutu yerel ana yiyecekler olup kıvrık hamur tatlısı, mısır peynirli waffle, sosisli sandviç vb. yiyecekleri tadabilirsiniz.
Jeonju Hanok Köyü Yemek Sokağı: Hanok Köyü içine yapılmış bir yemek sokağı olarak, şiş yemekleri, ızgara Imsil peyniri, ev yapımı kroketler ve mantı kızartması gibi çeşitli yiyeceklerin tadına bakabilirsiniz. Civarında bulunan Nambu Market Gece Pazarı'nda ise yemekler daha renkli ve görkemlidir.


Gangwon Gangneung Jungang Pazarı: Gangneung'ı temsil eden geleneksel pazar olarak Gangneung İstasyonu'ndan otobüsle 10 dakika uzaklıkta bulunur. Yeongdong bölgesinin yerel ürünlerinin çoğu toplanır ve ticareti yapılır, burada mevsimlik ürünlerin ticareti diğer yerlerden daha canlıdır. En meşhur sokak yiyecekleri arasında tavuk gangjeong, balık köfteli kroket ve hotteok dondurma yer alır. Ayrıca her Cuma ve Cumartesi akşamı gece pazarı kurulur.
Jeju Seogwipo Maeil Olle Pazarı: Seogwipo, Jeju’nun en büyük geleneksel pazarı olan Seogwipo Maeil Olle Pazarı; mandalina, hallabong ve mercanbalığı gibi pek çok Jeju yerel ürününe sahiptir. Pazara has ana yiyecekler arasında omegi tteok, saury gimbap, bütün tavuk ve modakchigi* (gimbab vb atıştırmalıkları tteokbokki suyuna katmak) yer alır ve yaygın olan sokak yemeklerinde de kar yengeci, kara domuz eti ve hallabong gibi Jeju’ya özel malzemeler kullanılır.