Tapınak deneyimi, bir Kore tapınağındaki keşişlerin günlük yaşamının ve Kore Budist kültürünün deneyimlenebildiği geleneksel Budist kültürünü tecrübe etme programıdır. Kore'deki tapınakların çoğu dağ yamacında bulunur, bu nedenle temiz ve sessiz doğal ortamın tadını çıkarırken meditasyon yapmak ve rahatlamak mümkündür. Tapınakta kalmanın üç türü vardır: Yalnızca bazı programların tecrübe edilebildiği deneyimsel tür, tüm programın bir gün boyunca deneyimlenebildiği tek günlük tür ve en az bir gece kalıp şifaya odaklanılan dinlenme türü. Tapınakta kalma programı genellikle tapınak görgü kuralları eğitimi, tapınak turu, Budizm ibadetleri, zen meditasyonu, 108 ibadeti ve Buda’ya adak adama etkinliklerinden oluşmakta, programa, tapınağa bağlı olarak lotus feneri yapma, tespih dizme, çay seremonisi deneyimleme, dileklerin gerçekleşmesi için dua etme gibi programlar da dahil olabilmektedir.
Tapınak Deneyimi Başlıca Programları
Tapınak görgü kuralları eğitimi: İki eli bir araya getirip öne eğilerek yapılan Budist tarzı selamlama ve tapınak kuralları gibi temel tapınak görgü kurallarının öğrenildiği zamandır.
Tapınak turu: Tapınağın etrafında tur atıp, tapınak yapısı, mimarisi, Buda heykelleri ve taş pagodalar gibi her bir Budist kültür öğesinin özellikleri ve anlamı öğrenilir.
Budizm ibadetleri: Tapınakta günün başlangıcını ve sonunu haber verme anlayışıyla kutsal yazıları okumak ve secde etmektir.
Zen meditasyonu: Kore Budizminin geleneksel uygulamalarından biri olarak; kendine dönüp bakmak, üzerine tefekkür etmek ve olumlu düşünmeye sahip olmak için kendini teşvik eden zihinsel uygulama zamanıdır.
Meditasyon: Gözleri kapatıp, doğanın seslerini dinleyerek karmaşık düşüncelerden kurtulma ve zihni sakinleştirme zamanıdır.
Keşişle sohbet: Bir keşişle çay içerken endişeler ve çekişmeler ile çeşitli konular hakkında muhabbet edilir.
Yemek ritüeli: Keşişler tarafından kullanılan geleneksel sofra takımları ile Budist ritüellerine uygun olarak geleneksel şekilde yemek yeme zamanıdır.
108 ibadeti: Budizm'de 108 çeşit acıdan kurtulup arınmak için, kurallara göre 108 kere secde ederek hataların karşılığında pişman olarak tövbe edilmesidir.
Lotus Feneri Yapmak: Lotus çiçeği şeklindeki lotus feneri sonsuza kadar sönmeyen bilgeliği sembolize eder. Lotus feneri yapma deneyimi, renk renk Kore kağıtlarıyla bizzat lotus feneri yaparak bilge bir insan olmak istemeyi dilemenin deneyimlendiği bir programdır.
Tespih yapımı: Tespih, Kore Budizminin başlıca dua öğesidir ve 108 boncuktan oluşur. Boncukları bizzat dizmek, karmaşık zihnin düzene girmesini ve konsantre olmayı sağlar.