Haeinsa Tapınağının Janggyeongpanjeon Depoları (1995)
Jongmyo Tapınağı (1995)
Seokguram Grotto ve Bulguksa Tapınağı (1995)
Changdeokgung Saray Kompleksi (1997)
Hwaseong Kalesi (1997)
Gochang, Hwasun ve Ganghwa Dolmen Siteleri (2000)
Gyeongju Tarihi Alanları (2000)
Joseon Hanedanlığı Kraliyet Mezarları (2009)
Kore'nin Tarihi Köyleri: Hahoe ve Yangdong (2010)
Namhansanseong Kalesi (2014)
Baekje Tarihi Alanları (2015)
Sansa, Kore'deki Budist Dağ Manastırları (2018)
Seowon, Kore Neo-Konfüçyüs Akademileri (2019)
Haeinsa Tapınağının Janggyeongpanjeon Depoları (1995)
Haeinsa Tapınağı'ndaki Janggyeongpanjeon Depoları, UNESCO Dünya Kayıtlarının bir Belleği olan Tripitaka Koreana'nın 13. yüzyıldan kalma Baskı Ahşap Bloklarını ve Çeşitli Budist Kutsal Yazılarını güvenli bir şekilde saklamak için oluşturulmuş resmi bir arşivdir. Salonun 15. yüzyılda inşa edildiğine inanılıyor, bu da bilimsel olarak gelişmiş yapısı için onu daha da şaşırtıcı kılıyor. Salon, kırılgan ahşap blokları sıcaklık ve nem seviyelerindeki değişikliklerden mükemmel bir şekilde koruyacak ve koruyacak şekilde inşa edilmiştir.
Jongmyo Tapınağı (1995)
Jongno-gu, Seul'deki Jongmyo Mabedi, Joseon hanedanının kraliyet ailesinin atalarının tabletleriyle defnedilen kraliyet mabedidir. Ülke ve halkının güvenliği için dua etmek için burada krallar ve kraliçeler için anma törenleri düzenlendi; Ayinler aynı zamanda kraliyet ailesinin meşruiyetini sağlamaya da hizmet etti. Binanın kendisi, Konfüçyüsçü bir perspektiften en büyük dini imalara sahiptir ve inşaatının her alanında hürmet ve saygı gösterir.
İlk olarak 14. yüzyılın sonlarında inşa edilen mevcut Jongmyo Tapınağı, Imjin Savaşı'ndan (1592-1598) sonra 17. yüzyılda inşa edilmiş bir yeniden yapılanmadır. Ana bina, avlu ve yardımcı binalarla iyi bir uyum içinde duran etkileyici uzunlukta ahşap bir yapı olan Jeongjeon Salonu'dur. Eşsiz atmosfer, Batılı ülkeleri bırakın Asya'da başka hiçbir yerde bulunmayan türünün tek örneğidir.
Seokguram Grotto ve Bulguksa Tapınağı (1995)
Seokguram Grotto ve Bulguksa Tapınağı, Birleşik Silla hanedanlığının altın çağında 8. yüzyılın ortalarında kurulan Kore'nin eski Budist tapınaklarıdır. Bu iki miras, Silla halkının son derece gelişmiş mimari becerilerini ve yaratıcı işçiliğini temsil eder. Özellikle, Seokguram'ın oymalarının ve Bulguksa Tapınağı'nın stylobat'ının ve iki taş pagodasının muhteşem ve yüce güzelliği, tüm Kuzeydoğu Asya'da benzersiz olan Budist mimarisinin başyapıtları olarak kabul edilir.
Seokguram Grotto, granitten yapılmış yapay bir mağaradır. Yuvarlak şekilli ana salonun içinde, duvarlarda müritlerle çevrili Bonjon Buddha heykeli bulunur. Bonjon Buda heykeli de dahil olmak üzere taş heykellerin çoğu, 8. yüzyıldan bu yana orijinal yapı hala bozulmadan zamanın geçişinden sağ çıktıkları için kültürel mirasta yüksek değere sahiptir.
Changdeokgung Saray Kompleksi (1997)
Changdeokgung Sarayı, etrafındaki doğal çevre ile uyum içinde inşa edilmiş Joseon hanedanlığından (1392-1910) biridir. Saray, Huwon olarak da adlandırılan arka bahçesiyle ünlüdür. Geniş bahçe, kraliyet ailesi için bir dinlenme yeriydi ve alanın orijinal doğasına uygun bir şekilde güzelce düzenlenmiş. Tüm kraliyet sarayları arasında bugüne kadar en iyi korunmuş olan Changdeokgung Sarayı, binaların ve doğanın birleşimiyle Kore saray inşaatının yaratıcılığını sergiliyor. Ağaçlar, göletler, pavyonlar ve çiçek bahçeleriyle uyum içinde olan sarayın ana yapıları arasında Injeongmun Kapısı, Injeongjeon Salonu, Huijeongdang Salonu, Daejojeon Salonu, Buyongji Göleti, Nakseonjae Salonu ve Donhwamun Kapısı yer alıyor.
Hwaseong Kalesi (1997)
Gyeonggi-do, Suwon'da bulunan Hwaseong Kalesi, 18. yüzyılın Joseon hanedanlığını temsil eden, ulusun gururlu tarihinin yaşayan bir kalıntısıdır. Kale, babasının mezarını bölgeye taşıdıktan sonra babası Veliaht Prens Jangheon'u onurlandırmak için yeni bir şehir yaratmak olan Joseon'un 22. kralı Kral Jeongjo tarafından yaptırılmıştır.
Suwon Hwaseong Kalesi, Kore'deki diğer kalelerden farklı olarak tamamen yeni bir yöntemle inşa edildi. Yapım yöntemleri hem Asyalı hem de Batılı unsurların güçlü noktalarını bir arada barındırıyordu. Buna ek olarak, kale çevreleyen doğa ile iyi bir uyum içinde inşa edilmiş, jeolojik avantajını onu yok etmek yerine stratejik savunma için akıllıca uygulamıştır. Kale, dönemin hem ustalığının hem de teknolojik ilerlemelerinin bir simgesidir. Bu sayede, güzel yerleşim düzenine ve dinamik savunma tesislerine ek olarak UNESCO, 1997 yılında Hwaseong Kalesi'ni Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aldı.
Gochang, Hwasun ve Ganghwa Dolmen Siteleri (2000)
Tarih öncesi çağda inşa edilmiş taş mezarlar olan dolmenler, Gochang Dolmen Sitesi, Hwasun Dolmen Sitesi ve Ganghwa Dolmen Sitesi bölgelerini işaret ediyor. Burada keşfedilen dolmenlerin formları ve ölçeklerindeki konsantrasyon ve çeşitlilik göz önüne alındığında, bu üç bölge dünyada benzersizdir. Dolmenlerin çoğu MÖ 1000'de inşa edilmiş ve modern insanlara dönemin toplumu ve teknolojik ilerlemesi hakkında bir fikir vermiştir.
2000 yılında UNESCO tarafından tanınan Gochang, Hwasun ve Ganghwa'daki dolmenler, Tunç Çağı'nda Kore'nin sosyal yapısını ve Prehistorik Çağda Kuzeydoğu Asya'daki insanlarla kültürel alışverişleri incelemek için en iyi eserler olarak kabul edilir. Özellikle kalan ocaklar, dolmenlerin tarihi ve dönüşümünün yanı sıra yapım sürecini anlamak için değerli malzemeler olarak kabul ediliyor.
Gyeongju Tarihi Alanları (2000)
Gyeongju Tarihi Bölgesi, Silla hanedanlığının (MÖ 57 - MS 935) başarılarının ve kültürünün pagodalar, mezarlar, kaleler ve daha fazlasıyla iyi korunduğu tarihi bir cazibe merkezidir. Yaklaşık 1000 yıldır Silla'nın başkenti olarak hizmet veren Gyeongju, Kore mimarisini ve Budist kültürünü mükemmel bir şekilde sergiliyor. Bölge, özelliklerine göre 5 bölgeye ayrılmıştır: Budist kültürünün merkezi olan Namsan Dağı bölgesi; Silla hanedanının kraliyet arazisi olan Wolseong Kalesi bölgesi; Daereungwon Antik Mezar alanı, Silla hanedanının kralları da dahil olmak üzere üst düzey yetkililerin mezarları; Silla Budizminin özünü gösteren Hwangnyongsa Tapınağı alanı; ve kraliyet başkentinin savunma sistemine odaklanan Sanseong Kalesi bölgesi.
Joseon Hanedanlığı Kraliyet Mezarları (2009)
Joseon hanedanının kraliyet mezarları, Kore tarihi için çok değerli olan beşinci yüzyıldan kalma miras alanlarıdır. Kore, geleneksel Konfüçyüsçülük değerleri ve doğa ile uyum üzerine kurulmuş bir ulus olduğundan, kraliyet mezarları iyi korunmuştur. UNESCO, sitelerde düzenlenen alanları ve atalara ait ayinleri Dünya Kültür Mirası olarak atamıştır, böylece eşsiz güzellikleri ve kültürel önemleri ile hatırlanıp değer verilebilirler.
Kraliyet mezarlarının Seul'den uzakta bulunamayacağını belirten bir yasa nedeniyle, o zamanlar Hanyang olarak adlandırılan, Joseon hanedanına ait kraliyet mezarlarının çoğu şehrin çevresinde yer almaktadır. Sonuç olarak, başkent Seul'de Seolleung ve Jeongneung Kraliyet Mezarları, Jeongneung ve Uireung Kraliyet Mezarları; Batı Beş Kraliyet Mezarı, Doğu Dokuz Kraliyet Mezarı, Gwangneung Kraliyet Mezarı, Yungneung ve Geolleung Kraliyet Mezarları ve Gyeonggi-do'daki Yeongneung ve Nyeongneung Kraliyet Mezarları. Jangneung Kraliyet Mezarı, Gangwon-do'daki konumuyla benzersizdir.
Kore'nin Tarihi Köyleri: Hahoe ve Yangdong (2010)
Andong Hahoe Köyü ve Gyeongju Yangdong Köyü, Gyeongsangbuk-do'da 14. ila 15. yüzyıllar arasında geliştirilen tarihi köylerdir. Bu iki köy, üyeleri ortak atalardan türetilen aynı aile adını taşıyan soylara dayalı tipik Kore klan köylerinin iyi korunmuş örnekleridir. Bugün bile bu aileler köyde yaşamakta ve anlamlı miraslarını sürdürmekte, tüm köyü yaşayan ve aktif bir kültürel miras haline getirmektedir.
Köyler, aristokrat yangban sınıfı ile halk arasında belirgin bir çizginin olduğu Joseon döneminin tipik Konfüçyüs kültürünü açıkça sergilemektedir. Konutların düzenlenmesi, köy yaşamının nasıl düzenlendiğini ve sıkı bir şekilde uygulandığını göstermektedir. Yangban sınıfına ek olarak klanın başı, kendi pavyonları, konferans salonları ve türbeleri olan ahşap konutlarda yaşarken, halk saman çatılı topraktan yapılmış evlerde yaşıyordu.
Namhansanseong Kalesi (2014)
Namhansanseong Kalesi (2014)
Namhansanseong İl Parkı, aslen Joseon döneminin acil durum başkenti olarak işlev gören eşsiz bir kale şehriydi. 7. yüzyılın başlarında inşa edilen, Çin ve Japonya üsluplarından etkilenen iyi korunmuş kaleleme teknikleri, kalenin tarihi ve kültürel değerini büyük ölçüde artırıyor.
Kalenin kuzey, güney, doğu ve batı yönlerinde dört kapısı ve mullu (kapıların üzerine inşa edilmiş 2 katlı evler) vardır. Kale içindeki başlıca kültürel varlıklar arasında Sueojangdae, Janggyeongsa Tapınağı, haenggung (geçici saray), Sungnyeoljeon Tapınağı ve Cheongnyangdang Tapınağı bulunmaktadır.
Baekje Tarihi Alanları (2015)
Jeollabuk-do'daki Iksan'dan Baekje'nin ve Chungcheongnam-do'daki Buyeo ve Gongju'nun kalıntılarının izini sürerek, antik krallığa bir göz atabilirsiniz. Baekje Tarihi Alanları'nın sarayları ve tapınak alanları, Baekje'nin en gelişen zamanlarına hayat verir.
Baekje Tarihi Alanları, Çin ve Japonya gibi diğer ülkelerle ticaret ve kültürel alışverişi göstermedeki değerleriyle uluslararası tanınırlık kazandı. Bölge, Gongju, Buyeo ve Iksan şehirlerine yayılmış sekiz önemli kültürel miras alanını oluşturmaktadır. Songsan-ri'deki Gongsanseong Kalesi ve Antik Mezarlar, Gongju'da bulunurken, Gwanbuk-ri ve Busosanseong Kalesi'ndeki Arkeolojik Sit Alanı'nın dört alanı, Neungsan-ri'deki Antik Mezarlar, Jeongnimsa Tapınak Alanı ve Buyeo Dış Şehir Duvarı Buyeo'da bulunur. Wanggung-ri'deki Arkeolojik Sit Alanı ve Mireuksa Tapınak Alanı, İksan'da bulunmaktadır.
Sansa, Kore'deki Budist Dağ Manastırları (2018)
Sansa, Kore genelinde bulunan Budist dağ manastırlarıdır. Yedi tapınak – Tongdosa Tapınağı, Buseoksa Tapınağı, Bongjeonsa Tapınağı, Beopjusa Tapınağı, Magoksa Tapınağı, Seonamsa Tapınağı ve Daeheungsa Tapınağı – UNESCO tarafından tanındı.
Geçmişte, Kore tapınakları hem düz arazi tapınak alanlarından hem de dağ tapınak alanlarından oluşuyordu. Ancak, Joseon hanedanlığı sırasında, düz arazi tapınaklarının çoğu kaldırıldı ve bugün sadece dağ manastırları kaldı. UNESCO, Kore Budist tapınaklarının geleneksel yönlerini korumaları sayesinde tapınakları olağanüstü evrensel değere sahip olarak değerlendirdi ve yaşayan inanç ve günlük uygulama merkezleri olarak hizmet etti. Bu yedi tapınak, pek çok bireysel özelliğin yanı sıra yalnızca Kore'nin manastırlarında görülebilen dikkate değer özellikler içerir. Tapınaklar, dayanıklılık, tarihi önem, konum ve ortam ve amaç açısından özgün değerleri nedeniyle övülür.
Seowon, Kore Neo-Konfüçyüs Akademileri (2019)
Kore'de seowon olarak adlandırılan Kore'nin Konfüçyüs Akademileri, 16. ve 17. yüzyıllar boyunca inşa edildi. Bilginlerin Konfüçyüs ilkelerini izleyerek çalışmaları ve geliştirmeleri için okullar olarak hizmet ettiler. UNESCO'nun Sosuseowon Konfüçyüs Akademisi, Namgyeseowon Konfüçyüs Akademisi, Oksanseowon Konfüçyüs Akademisi, Dosanseowon Konfüçyüs Akademisi, Piramseowon Konfüçyüs Akademisi, Dodongseowon Konfüçyüs Akademisi, Byeongsanseowon Konfüçyüs Akademisi ve Confucianon Akademisi, Confucianon Akademisi, Bu dokuz site, geleneksel kültürü teşvik eden ve sürdüren evrensel değerleriyle örnek teşkil etmektedir.